Головна
arrow
Блог
arrow
Натуральна косметика українського виробництва: ТОП-10 питань технологу ProСare.

Натуральна косметика українського виробництва: ТОП-10 питань технологу ProСare.

Натуральна косметика українського виробництва: ТОП-10 питань технологу ProСare.

Зміст

Розбираємо трендові інгредієнти та розмірковуємо про те, як піддається оцінці якості натуральна косметика українського виробництва.

За всі роки роботи компанії ProСare, ми отримуємо сотні запитів на сайті та в соціальних мережах з приводу формул та активних компонентів у складах засобів наших косметичних брендів (Joko Blend, Barbers, Shelly, Tink, Touch Protect).

interview with technologist

Щоб відповісти на часто задавані питання, ми зустрілись з нашим хіміком-технологом з 40-річним досвідом створення косметичних засобів — Лазаренко Андрієм Вадимовичем. В цій статті ви отримаєте наступні відповіді:

  • Якісна натуральна косметика українського виробництва — міф чи реальність? Чи можливо в Україні виробляти якісну косметику?
  • Чи вірне твердження, що натуральна косметика з високою вартістю ефективніше більш дешевих аналогів?
  • В beauty індустрії постійне "змагання інновацій". Всі хочуть знайти найефективніші компоненти. А що є найважливішим в ефективності косметичного засобу?
  • Які компоненти у складі косметичних засобів закупорюють пори?
  • Які компоненти у складі косметики відійшли у минуле?
  • Чи вірне твердження, що не існує косметики без консервантів?
  • Яких консервантів у складі косметичних засобів необхідно уникати і чому?
  • Чим шкідливі парабени у косметиці?
  • Чи варто користуватись лише безсульфатними шампунями?
  • Які пептиди у косметиці працюють і чому?

Якісна натуральна косметика українського виробництва — міф чи реальність? Чи можливо в Україні виробляти якісну косметику?

Як тільки ми вживаємо словосполучення "якісна українська косметика", ми потрапляємо в так звану пастку, тому що поняття якості для різних людей визначається по-різному. Наприклад, відпочиваючи на курорті, для одних важливі наявність розваг або якість харчування, а інші звертають увагу на сусідів і рівень обслуговування.

Коли ми говоримо слово "якість", це означає, що річ, послуга або косметичний засіб повинні містити набір характеристик, які для нас важливі. Якщо ці характеристики відсутні або слабо виражені, значить ми робимо висновок про те, що якість низька або відсутня зовсім.

Вся косметика функціонально орієнтована. Для прикладу, існують засоби зі зволожуючою, живильною, омолоджуючою функціями. Якщо косметичний засіб ефективно виконує ту чи іншу функцію для конкретної людини, то його можна вважати якісним, і не важливо яка його вартість або в якій країні він виготовлений.

Косметика наших марок проходить технологічні перевірки на кожному етапі виробництва і виготовляється з європейської сировини з доведеною ефективністю. Якщо сировина або упаковка не проходять нашу внутрішню перевірку, ми не використовуємо їх при виробництві косметичних засобів.

Тому, на це питання можна відповісти так: "В Україні можна виробляти косметику, яка ефективно функціонально бореться з проблемами шкіри, волосся, тощо". Тобто, якісна натуральна косметика українського виробництва — це реальність.

Чи вірне твердження, що натуральна косметика з високою вартістю ефективніше більш дешевих аналогів?

Як правило, компанії, які продають свої косметичні засоби за високою ціною, відштовхуються від того, що в їх продукції міститься один або два інгредієнти, яких немає у конкурентів. Вони "знімають вершки". Ці компанії зазвичай мають власні інститути, лабораторії і доступ до унікальних компонентів. Навіть знаючи рецептуру, повторити склад засобів, які вони виробляють, практично неможливо. Але якщо натуральна косметика містить активні речовини, які виконують певну функцію, їх можна замінити іншими компонентами, які виконують таку ж задачу. Реально розробити схожий склад засобу, який буде виконувати аналогічну функцію. Але в такому випадку зовнішній вигляд або характеристики продукту можуть відрізнятися.

Кожен організм індивідуальний, тому потрібно шукати не найдорожчий або популярний крем, а той, який закриє потреби вашої шкіри.
Можемо зробити висновок, що судити про ефективність косметики, відштовхуючись лише від її вартості

В beauty індустрії постійне "змагання інновацій". Всі хочуть знайти найефективніші компоненти. А що є найважливішим в ефективності косметичного засобу?

Будь-яку косметику можна розглядати як певний транспортний засіб з набором пасажирів (активних речовин). Його завдання — довезти пасажирів до пункту призначення, щоб вони виконали свою функцію. Цей пункт може бути на поверхні шкіри (наприклад, у випадку декоративної косметики) або всередині епідермісу (наприклад, косметика для догляду).

За цей процес в складі всіх косметичних засобів відповідає основа. Тому, наскільки інноваційними не були б компоненти, якщо основа косметики не справляється зі своїм завданням, вони не зможуть виконати цільове призначення.

Знаючи це, кожен повинен розуміти, що "змагання інновацій" та пошук найбільш чудодійних компонентів зводиться до маркетингу та продажів, а не поліпшення ефективності косметичних засобів.

Які компоненти у складі косметичних засобів закупорюють пори?

Фізіологія шкіри у всіх людей різна. Бувають такі типи шкіри, як: жирна, суха і нормальна. Ці типи пов'язані з тим, наскільки пори шкіри відкриті і як інтенсивно виділяється в них себум.

Речовини, які забивають пори або порушують виділення себума називають комедогенними. В основному це комедогенні олії. Існують довідкові ресурси з ранжуванням масел по комедогенності від 0 до 5 балів. Наприклад, найбільш комедогенним вважається масло зародків пшениці, менш — соняшникова олія, масло ши, аргани, манго. Необхідно для початку визначити свій тип шкіри, а потім зрозуміти які масла будуть конкретно для неї комедогенними.

Також в косметичних засобах використовують штучні воски або силікони, які теж можуть забивати пори. Але силіконів існує дуже велика кількість, тому до кінця дослідити цей факт ще не вдалося. Головне, слід враховувати, щоб концентрація силіконів в складах косметичних засобів була обмежена: їх частка не повинна перевищувати 8%, що дозволить зберегти позитивний ефект, мінімізуючи можливу шкоду.

interview with technologist

Які компоненти у складі косметики відійшли у минуле?

В основному це "злі" консерванти, які раніше були присутні в складах косметичних засобів. Це, наприклад, формальдегід дуже ефективний компонент, який не дає розмножуватися бактеріям, але є канцерогеном.
Також зі складів засобів компанії потроху виводять низько ефективні консерванти, до яких бактерії дуже швидко набувають стійкості.
Все не стоїть на місці. Раніше в косметиці використовували свинцеві білила, сурму для брів, кіновар, що містить ртуть і багато чого іншого. Але після медичних досліджень всі ці компоненти були виведені зі складів косметики.

Чи вірне твердження, що не існує косметики без консервантів?

Для ряду бактерій і грибів косметичний засіб — це поживне середовище, в якому вони легко розмножуються.
Існують дезінфектанти та консерванти. Завдання дезінфектантів — вбити, а консервантів — не дати розмножуватися бактеріям і грибам. Іноді це одна і та ж речовина, але в різних концентраціях.

Консерванти у косметиці не потрібні тільки засобам, в яких бактерії та гриби не можуть розмножуватись. Наприклад, гідрофільне масло для вмивання Joko Blend не містить воду. У його складі 60% масел і 30% гліцерину, відповідно ні спори грибів, ні бактерії не зможуть з'явитися на його поверхні. Також консерванти не містяться в наших кавових скрабах, тому що вони виробляються з натуральної кави, а не макухи. У складах кокосових скрабів і солей для ванн нашого виробництва ви теж не знайдете консервантів. Скраби і солі можна розглянути тут.
Але якщо косметичний засіб містить воду, то без консервантів в його складі не обійтися.

Яких консервантів у складі косметичних засобів необхідно уникати і чому?

На законодавчому рівні в різних регіонах існують списки, в яких перераховані консерванти в косметиці, що дозволено використовувати. Для прикладу, можна ознайомиться з директивою управління по контролю за продуктами та ліками США.

Гриби і бактерії швидко набувають стійкості до того чи іншого виду консервантів, тому ці списки постійно зазнають змін.

На 85% ці списки схожі в різних регіонах, але є і відмінності. Наприклад, в країнах Євросоюзу косметичним компаніям заборонено використовувати парабени. В Україні ж парабени дозволено використовувати в косметичних засобах, що змиваються, бо час контакту зі шкірою невеликий. Але час не стоїть на місці і в Україні скоро почнуть діяти правила і обмеження Євросоюзу щодо речовин і дозувань в різних косметичних формулах.

Чим шкідливі парабени у косметиці?

Парабени в косметиці — це складні ефіри пара-гідроксибензойної кислоти, широко використовувані в якості консервантів.
На сьогоднішній день остаточно не доведена шкідлива дія парабенів. Але, про всяк випадок, повторюся, в країнах Євросоюзу косметичними компаніями встановлені обмеження щодо використання цього типу консервантів.

Чи варто користуватись лише безсульфатними шампунями?

Безсульфатні шампуні рекомендовані для щоденного використання, оскільки вони не вимивають кератин і фарбу з волосся і не впливають на гідроліпідний баланс шкіри. Але раз на тиждень необхідно мити волосся і шкіру голови сульфатним шампунем. Це необхідно, щоб уникнути накопичення на волоссі і шкірі голови косметики для укладки або інших моделюючих засобів.
Тому, рекомендую мати на полиці 2 види шампунів: сульфатний і безсульфатний.

Які пептиди у косметиці працюють і чому?

Пептиди в косметиці це невеликі білковоподібні молекули, які впливають на рецептори спеціалізованих клітин шкіри, активуючи або навпаки, деактивуючи їх роботу.

У косметиці наших марок використовуються пептиди. Розповім пару слів про них.

  1. Пальмітоіл тетрапептид-7 представник групи пептидів: стимулює синтез колагену і фібронектину сполучна речовина між клітиною і сполучною тканиною. Даний пептид був створений для зменшення запальних процесів шкіри і їх наслідків. В результаті впливу пальмітоіл тетрапептид-7, позаклітинний матрикс в старіючої шкіри підтримується в «життєздатному» стані і швидкість утворення зморшок сповільнюється. Пальмітоіл тетрапептид-7 прибирає набряклість і мішки під очима, а також підвищує еластичність шкіри, зміцнюючи кровоносні судини і покращуючи відтік рідини в орбітальній області.
  2. Palmytol Trypeptide-38 стимулює синтез колагену, гіалуронової кислоти та інших речовин, що перешкоджають старінню шкіри. Palmytol Trypeptide-38 вирівнює рельєф шкіри і природнім чином розгладжує зморшки за рахунок того, що відновлює епідермальний шар, в тих місцях, де він найчастіше піддається пошкодженням за рахунок міміки, наприклад, в області чола, навколо очей і губ.
  3. Dipeptide-3 є біологічно активним трипептидом, який реактивує природній процес оновлення шкіри. Реактивуючи і врівноважуючи цей процес, він покращує стан шкіри і, таким чином, може запобігати появі дефектів, нерівностей і ознак старіння. Dipeptide-3 прискорюють оновлення клітин для більш свіжої та більш живої шкіри, інтенсивно зволожують, покращують текстуру, зменшують глибину зморшок і забезпечують більш рівний тон шкіри, яка відбиває світло з новим сяйвом.

Ці пептиди виробляє компанія Sederma (Франція, Великобританія) світовий лідер за інгредієнтами для косметики. Вони дорогі, але високовибіркові, тому що взаємодіють тільки зі "своїм" типом клітин. Тому їх ефективність висока при малих концентраціях.
Ці пептиди можна побачити в складах наших косметичних засобів:

Роблячи висновок нашої бесіди, стає зрозумілим, що країна виробництва, вартість або популярність косметики не впливають на її ефективність. Головне, щоб засіб функціонально впливав і закривав потреби саме вашої шкіри. Вибираючи косметику для себе, не варто орієнтуватися на думку людей з іншим типом шкіри або волосся та іншими запитами до якості.

Також зауважимо, що дуже важливо звертати увагу на склади косметичних засобів, підбирати догляд індивідуально до кожного типу шкіри і обов'язково звертатися за допомогою до фахівців при наявності будь-яких проблем.

Якщо вам було цікаво читати цей матеріал і у вас виникли додаткові питання до нашого технолога чи інших фахівців, ми з радістю відповімо. Пишіть нам у дірект Instagram або на почту hello@procare.com.ua.

partners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logo
partners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logo
partners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logo
partners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logopartners logo